Malaysia Lockdown, Hari Pertama

Suasana boleh dikatakan sedih dan lengang dengan realiti tentang Coronavirus mula berlaku di depan mata. Malam tadi penduduk tidak dibenarkan keluar dari negeri melainkan dengan permit dari polis. Tapi aku dengar lepas tu benda itu dibatalkan. Apapun aku terpaksa ke bank, sekali ini saja sebab aku perlu buat urusan yang memerlukan thumbprint aku sendiri. LepasTeruskan membaca “Malaysia Lockdown, Hari Pertama”

Market Crash Dari Corona Virus

Tercetusnya pandemik Coronavirus beberapa minggu lalu menyebabkan banyak pasaran saham di dunia turun. Dan paling teruk sekali, of course China, yang turun 8% secara mendadak. Dan bila China jatuh, pasaran negara2 lain juga akan terjejas. Laporan CNN Rugi 3% Disebabkan aku ada beli unit trust yang melabur di Asia (China, Jepun, dll), tentunya saham akuTeruskan membaca “Market Crash Dari Corona Virus”

REIT – RM1,000 Dalam Masa 2 Minggu

Ramai sangat bini orang kena tipu dengan Nigeria kacau, aku lupa nak update yang unit trust Maybank REIT yang aku beli 2 Minggu lalu sudah mula nampak keuntungannya. Specifically, dah untung RM1,000 lebih. Aku tak expect keuntungan ini untuk naik secara linear, jadi aku akan suruh Relationship Manager aku jual bila aku rasa dah cukupTeruskan membaca “REIT – RM1,000 Dalam Masa 2 Minggu”

Unit Trust 0% Sales Charge – REIT Singapore

Transaction aku dah complete hari ni. As mentioned before, aku dapat special deal dari Maybank, aku beli RM50,000 Maybank Singapore REIT Fund, dan kredit pun RM50,000 jugak. Best tak? I am not Maybank staff obviously tapi aku dengar kalau kau kerja Maybank memang boleh beli unlimited funds at 0% macam ni. Kalau aku kerja MaybankTeruskan membaca “Unit Trust 0% Sales Charge – REIT Singapore”

Godiva untuk Manager Maybank

Lepas sembang dengan mak pagi tadi & makan durian semalam, aku terus ke Maybank Kinrara. Ada appointment dengan Ms. May Branch Manager. Sebetulnya aku singgah sebab nak ucapkan terima kasih & nak bagi Godiva sikit. Sebab kejadian autodebit aku yang tersilap tempoh hari, dia tak tidur malam & spoil weekend dia tolong check tentang autodebitTeruskan membaca “Godiva untuk Manager Maybank”

Dapat RM1,400 Percuma dari Maybank

Relationship Manager aku set appointment semalam kat Maybank PWC. Dua minggu dulu aku ada isu yang entah apa benda dok autodebit kemudian beberapa hari lepas tu dia refund balik. Bulan depan tolak balik. Kemudian refund balik. Sampai 3 bulan cycle macam tu. Unit Trust Ditutup It turned out that one of the funds yang akuTeruskan membaca “Dapat RM1,400 Percuma dari Maybank”