Pelaburan Ke-6 Sukuk Fund & Phone 5G & SmartWatch Baru

Aku keluar siang tadi ke Maybank selepas aku check performance Sukuk Fund yang aku beli secara konsisten setiap minggu selama 5 minggu berurut-turut. Setiap minggu aku masukkan RM10,000. Jadi sudah ada RM50,000. Dari situ aku sudah nampak keuntungan RM100 lebih. Cuma disebabkan caj jualan 2%, aku masih kena tunggu mungkin setengah tahun untuk ia breakTeruskan membaca “Pelaburan Ke-6 Sukuk Fund & Phone 5G & SmartWatch Baru”

Pelaburan Sukuk Maybank, Minggu Ke-4

Ada tolong mak scan beberapa dokumen pelaburan ayah dulu. Dari 2.5 Juta tu ada bahagian aku sikit. Pada masa yang aku dapat dulu, aku terlalu muda untuk buat pilihan yang bijak, pada umur sekarang ni baru aku tahu apa ertinya susah kalau tersilap langkah, jadi aku lebih menyimpan dari boros membazir. Hari ni aku happyTeruskan membaca “Pelaburan Sukuk Maybank, Minggu Ke-4”

Tambah Pelaburan Sukuk

Pergi Maybank hari ni tambah pembelian unit bond (Sukuk) lagi. Di UK dah jumpa ubat Coronavirus – Dexamethasone (bukan vaksin tapi ubat yang digunakan untuk pesakit yang pakai ventilator). Dan ubat ni murah je. Jadi ada nampak harapan sikit yang ekonomi di sana (Europe) boleh pulih cepat sikit dengan sentimen yang lebih yakin. Malaysia mungkinTeruskan membaca “Tambah Pelaburan Sukuk”

Gunting Rambut PKP-P & Tambah Pelaburan

Satu kelebihan menggunakan akaun Private Banking Maybank, kesemua urusan siap secepat kilat. Kereta aku sampai di perkarangan bank lebih kurang 10 pagi. Terus park dan masuk. Dari waktu aku masuk reserved parking, yang terletak betul2 depan pintu bank, sampailah aku keluar bank semula, kemudian merayau ke IOI Mall cari kat mana nak gunting rambut, kemudianTeruskan membaca “Gunting Rambut PKP-P & Tambah Pelaburan”

Repair Kereta dengan Duit Dividen

Siangnya setelah siap singgah ke SKMM, hantar BMW ke sebuah bengkel di Kajang, kebetulan dah dekat di kawasan itu. Aku boleh recommend kedai Centroy Bimmers ini sebab bukan saja mereka efisien buat kerja dengan mekanik yang cukup ramai untuk beri perhatian yang cukup, tetapi juga pada pandangan aku mereka beri harga yang berpatutan. Malah mungkinTeruskan membaca “Repair Kereta dengan Duit Dividen”

Kadar Dividen Menurun Disebabkan Kemelesetan Ekonomi

Dalam musim ekonomi yang merudum ini, #Maybank masih boleh berikan untung yang berpatutan ke atas Pelaburan. Ini ialah antara Pelaburan aku yang dalam kategori syariah. It’s nothing to shout about but it’s still free money from the bank. Kalau pandai berjimat boleh tahan lama jugak. Keuntungan ini masuk 3x sebulan secara automatik, dan percuma, danTeruskan membaca “Kadar Dividen Menurun Disebabkan Kemelesetan Ekonomi”

Bagaimana Lockdown Mengajar Kita, Terutamanya Generasi Milenial, Erti Berjimat

Semalam waktu aku video call dengan si Ahmad, dan sepertimana ramai remaja atau millenial lain dia juga terpaksa berhadapan dengan krisis ekonomi pada waktu yang dia baru nak mula kerja part time, di saat dia paling memerlukan gaji dan pekerjaan. Sepertimana syarikat-syarikat lain, syarikat yang ambil dia training itu juga mengalami krisis kewangan dan ketidakmampuanTeruskan membaca “Bagaimana Lockdown Mengajar Kita, Terutamanya Generasi Milenial, Erti Berjimat”

Kehidupan Sewaktu Lockdown Covid-19

Aku buat post sewaktu seluruh Malaysia (dan banyak negara lain) sedang mengalami Lockdown akibat Covid-19, mungkin suatu hari nanti kita akan tengok balik dan mengingati kejadian ini dengan semua pahit manisnya. Pertamanya, every cloud has a silver lining. Melihat secara optimistik, aku sangat happy dapat spend masa “percuma” bersama mak aku. Siapa sangka aku dapatTeruskan membaca “Kehidupan Sewaktu Lockdown Covid-19”