Pelaburan Ke-6 Sukuk Fund & Phone 5G & SmartWatch Baru

Aku keluar siang tadi ke Maybank selepas aku check performance Sukuk Fund yang aku beli secara konsisten setiap minggu selama 5 minggu berurut-turut.

Setiap minggu aku masukkan RM10,000. Jadi sudah ada RM50,000. Dari situ aku sudah nampak keuntungan RM100 lebih. Cuma disebabkan caj jualan 2%, aku masih kena tunggu mungkin setengah tahun untuk ia break even.

Tapi dalam jangka masa panjang, aku yakin fund ini boleh memberikan pulangan yang konsisten, walaupun ia dikira sebagai fund yang sangat konservatif.

Aku dah lama teringin nak tukar jam sports aku dengan yang betul. Maksudnya yang bukan kurus cikeding macam ni. Yang ni aku dapat free je hari tu dengan phone Huawei aku.

Aku keluar beli jam baru dengan phone 5G sekali. Untuk phone 5G, ini model yang paling murah buat masa ini.

Nampak macam Apple Watch sikit2 walaupun jauh lebih murah. Aku puas hati dengan jam ni.

4 thoughts on “Pelaburan Ke-6 Sukuk Fund & Phone 5G & SmartWatch Baru”

  1. Saya suka bab Tuan bercakap tentang pelaburan mahupun simpanan dn keperluannya sbg persediaan utk penjanaan ekonomi diri/kluarga dikala bersara @ di hari tua, InshaAllah.
    Semoga sentiasa dmurahkan rezeki dn sihat wal’afiat.
    Terinspirasi. Terima kasih 👍

    Like

  2. Salaam..does the remaining balance of RM864.34 @ 1.729% denote the sales charge by the bank? If you want to sell the Sukuk..do you still have to pay additional charge to the bank? Thank you

    Like

    1. Yes that’s the balance of the sales charge that still puts the investment, as a whole, still at loss. You pay nothing else upon redemption, you get whatever market value the fund shows.

      Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s