Situasi Coronavirus & Trip Terakhir ke Mekah

Kejadian Coronavirus semakin menular di Eropah (dan serata dunia) lalu menyebabkan banyak penerbangan yang terhenti atau kosong.

Mulai Isnin sehingga awal April pejabat aku ditutup melainkan kepada staf yang perlu datang saja. Yang lain, termasuk aku sendiri, kerja dari rumah.

Realitinya, wabak ini tidak mudah dibendung walaupun usaha yang terbaik itu perlu seperti sentiasa menjaga kebersihan, elakkan tempat yang mampat dengan orang dsb.

Sempadan2 sekitar Itali, negara yang paling teruk dilanda Coronavirus di Eropah, sudah ditutup, dengan fasiliti ICU yang tidak mencukupi walaupun negara dunia pertama dengan sistem perubatan yang maju.

Tetapi itu tidak bermakna tempat lain selamat dan terkecuali. Apa yang berlaku di Itali boleh berlaku di mana saja. It is just a matter of time.

Apa yang berlegar dalam fikiran aku pada waktu ini ialah keselamatan mak di Malaysia. Kalau aku fly ke sana, ditakuti by the time aku nak balik sini, border Austria juga tutup dan aku tak dapat pulang ke Austria. Mak aku sihat dan tiap2 hari memang call. Tapi benda itu tetap dalam fikiranku.

Semua travel plan aku juga dibatalkan. Aku hampir2 beli tiket untuk ke Kuala Lumpur bulan lepas melalui Jeddah, pergi Mekah sekejap, kemudian sambung naik MH ke KL. Tapi tiba2 border Saudi juga tutup. Jadi mujur belum swipe kad untuk tiket kelas pertama. Mungkin perjalanan aku bulan Januari dulu ialah perjalanan yang bernasib baik dan memang telah dirancang oleh Tuhan supaya aku sempat pergi sebelum semua ini berlalu.

HH

One thought on “Situasi Coronavirus & Trip Terakhir ke Mekah

  1. Syukur Alhamdullilah kerna masih mau berkongsi pengalaman dgn coretan2 bermanfaat. Di harap Ibu Haz juga sentiasa dilindungi dan terhindar dari musibah cotonavirus ni. Didlm keadaan skrg dan jarak yg jauh, mmg difahami perasaan anak kasihkan ibu, semoga semua selamat sahaja. Syukurlah Haz berkesempatan mengerjakan Umrah awal tahun ni, rahsia Tuhan utk umatnya mmg indah. Jaga diri dan terus berkongsi pengalaman dan tip2 berguna.

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: