ASB 5.5% dan Minah Petronas Gila

Tahun lepas aku ada beli beberapa unit ASNB. Tak la banyak sangat, dalam RM0.7 juta jer.

So bila PNB declare dividen ASB 5.5% tahun ini, aku tulis satu post dalam LinkedIn, mengutarakan pendapat aku.

Supaya tak nampak yang aku biased, aku mention yang aku tak pegang fund ASB.

Hari ini, dari fund ASNB dulu, ada yang aku masih simpan, ada yang aku dah tukar dengan investment lain. Tapi pokoknya yang aku pegang semua bukan fund untuk Bumiputera.

It’s just a small disclaimer. Isi kandungan artikel aku pasal benda lain.

Minah Petronas Kerek

Tiba2 ada Minah ‘oil analyst’ dari Petronas datang tanya aku pasal ni. Komen2 dari orang lain semua fokus ke isi kandungan, dia sorang cari pasal.

Dah kau tanya, aku jawab la. Jawapan aku, sebab aku rasa produk ASB tu meletakkan orang Melayu pada level yang tidak setara dengan bangsa lain.

Panggil Orang Bodoh

Yang aku tak suka bukan sebab dia tak setuju dengan pendapat aku, tapi sebab dia kata aku bodoh.

Eh, aku bodoh? Aku jawab, kau rasa kau masih perlukan bantuan orang Melayu, tapi aku tak perlukan.

Apasal Masih Beli ASNB? Beli La Syarikat Lain.

Pastu minah kerek sound aku sebab tak nak ambik ASB tapi masih beli fund lain dalam ASNB.

Eh, pertamanya tu duit aku, punya pasal aku la nak beli ASNB ke tidak. Secondly, bila masa pulak aku takde fund lain?

Kau kenal aku pun tidak, aku baru je beli RM100K dari RHB Asset Management. Kau yang pandai sangat tu ada ke duit 100K lying around?

Fund di New York & Europe

Selain dari fund di Malaysia, yang memang aku simpan di sini saja, aku ada retirement fund di New York dalam USD. Dan fund di Europe yang aku gunakan untuk perbelanjaan sehari-hari.

Mujur aku tak kerja Petronas macam kau. Terpaksa bergantung dengan produk Melayu.

Panggil Bodoh Lagi

Tapi bila dia dah panggil aku bodoh kali kedua, aku mula naik menyampah dengan minah Petronas ni.

Kau tu dah la kerja company Melayu, nak paksa orang lain fikir macam Melayu, kemudian anggap diri tu pandai pulak.

Dah 2x kau kata aku bodoh, aku maki la kow kow. Kau tu dasar Melayu subsidi, kerja pun syarikat subsidi. Masuk rumah orang, tak kenal siapa tapi nak berlagak.

Reaksi Followers

Dan paling penting bagi aku, pendapat dari orang bukan Bumiputera –

And here comes my millionaire friend bagi komen-

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: